Ditt problem var också mitt problem

Din egen diskmaskin i ett IKEA-kök?

Tänk dig att du har bestämt dig för att köpa ett IKEA-kök, att du går omkring i varuhuset och att försäljaren berättar att diskmaskiner från Siemens inte passar i IKEA-köken. Alla vitvaror kan enkelt monteras i IKEA-kök, förutom diskmaskiner eftersom dörren inte kan öppnas helt. Du blir alltså tvungen att köpa en diskmaskin från IKEA. Ett alternativ är att såga av en bit av fronten. Men då förstör du genast utseendet på ditt nya, fina kök. Ett annat alternativ är att montera diskmaskinen lägre och att såga ett hål i golvlisten. Det ser inte heller snyggt ut, om det ens är möjligt. Du kan förstås också köpa en XXL diskmaskin, men då betalar du ofta dubbelt så mycket och kvaliteten är ofta sämre än på diskmaskiner av normal storlek.

Jag stötte själv på dessa problem. Men jag hittade en lösning. Som kanske också passar dig!

Fortsätt läsa eller Ta en titt i webbutiken >

Hur adapt-r uppstod

Precis som många andra produkter som vi dagligen använder uppstod adapt-r på grund av ett problem. År 2015 köpte jag, Rob Tangenberg, ett Ikea-kök. Jag var (och är) mycket nöjd med kvaliteten hos köken som Ikea levererar. Min fru och jag hade ägnat många timmar åt att titta på kök hos olika köksleverantörer och bestämde oss slutligen för ett Ikea-kök. Vi ville helst ha vitvaror från Siemens och bänkskivan av granit köpte vi hos en naturstensåterförsäljare. Endast köksskåpen med tillbehör kom från Ikea. Försäljaren hos Ikea sa att alla vitvaror utan problem kunde byggas in, med undantag av diskmaskinen. Endast Ikea-diskmaskiner kunde monteras i detta kök. Orsaken till detta var storleken på köksskåpen. Jag undrade om detta stämde och började leta efter en lösning.
På internet fanns flera personer som hade stött på samma problem. Men ingen hade en lösning. Jag funderade på detta problem och ägnade många timmar åt att hitta en lösning. Till slut kom jag på en lösning och tillämpade den i vårt eget kök. I mars 2015 köpte jag en Miele-diskmaskin och byggde in den i vårt nya kök med den första versionen av ”adapt-r”.

Adapt-r 2.0

I juli 2015 fick jag idén att börja sälja min lösning. Jag började med att sälja den version av adapt-r som jag använt i mitt eget kök. Eftersom denna version av adapt-r inte kunde användas på alla typer av diskmaskiner har jag designat om adapt-r helt och hållet. Den nya designen tar hänsyn till så många faktorer som möjligt som man kan stöta på hos olika köksfronter i kombination med olika diskmaskiner. Nya adapt-r utvecklades i samarbete med och med input från många kunder, användare och installatörer. De sämre delarna fasades ut efter hand och ersattes med en annan design eller ett annat material. Den första adapt-r kunde jag själv tillverka i mitt garage men den nuvarande adapt-r är så komplex att det krävs en hel maskinpark för att tillverka den. Tillverkningen av delarna utförs därför av olika metallbearbetningsföretag i hela landet.
Sedan september 2016 erbjuder vi adapt-r med en bättre inställbar svängningspunkt. Det är nu ännu enklare att installera adapt-r. Utöver inbyggnad i Ikea-kök används adapt-r idag också i andra kök, t.ex. Bruynzeel-kök.

Förändringar 2018

  • Installationsmanualer: Vi ber kontinuerligt våra kunder och användare om råd och vi får många tips. Till exempel hör vi att installationsmanualerna inte alltid är så tydliga. Från och med början av 2018 finns det nya installationsmanualer. I de nya versionerna har vi tagit hänsyn till er feedback. För att förklara vissa viktiga steg har vi bland annat använt oss av filmer med tips. Vi har också lagt till text för att förtydliga de olika stegen. Installationsmanualerna finns tillgängliga på fler än 10 olika språk.
  • Ljud: Ibland hördes ett ljud när diskmaskinen öppnades och stängdes. För att ta bort ljudet har vi justerat vissa delar. Fr.o.m. 2018 är alla adapt-r ljudlösa.
  • Pris: Vid utvecklingen av adapt-r hämmas vi av det maximala pris som vi vill begära för en adapt-r. Vi har därför bestämt oss för att införa 3 modeller av adapt-r istället för 2.  Vi vill gärna förse var och en med ett passande system och därför levererar vi fr.o.m. den 5 januari 2018 adapt-r 2.0 basic, adapt-r 2.0 easy och adapt-r premium. Skillnaderna mellan systemen kan du se här.
  • Nya system:Adapt-r 2.0 basic finns kvar oförändrad, adapt-r 2.0 easy har försetts med diverse verktyg och mallar så att den är enklare att installera. Adapt-r premium är vårt exklusivaste glidande gångjärn som är enklast att montera.
  • Gratis retur: adapt-r returneras gratis från 2018-10-12. En returetikett kan du enkelt göra här.

Varför har vi valt namnet ”adapt-r”?

En mycket god vän till mig kom på namnet adapt-r, som har två betydelser.
1. 1. Adapt-r står i första hand för adapter, det vill säga en ”förbindelseanordning mellan två saker som inte passar ihop”..
2. 2. Adapt är det engelska ordet för anpassa. –r är den matematiska beteckningen för radien hos en cirkel. Adapt-r förändrar radien/svängningsradien hos köksfronten vilket leder till att glidmekanismen uppstår

Rob Tangenberg, 2019-01-01