Diskmaskinen trenden

I 90 % av alla kök monteras diskmaskinen på ett konstigt sätt. Risken för att det också händer dig, är alltså ganska stor. Läs här hur du kan förhindra att en sådan situation uppstår.

De fyra viktigaste installationsproblemen:

  1. Utseendemässigt: Ett hål skärs ut i sockeln under diskmaskinen. Det ser fult ut, speciellt i ljusa kök.
  2. Ergonomiskt: Diskmaskinen hamnar för lågt, på minimumhöjd, vilket innebär att du måste böja dig ned extra mycket varje dag.
  3. Utseendemässigt: En ”speciell” diskmaskinsfront används. Fronten består av minst 2 asymmetriska delar. Den undre delen, ca 10 cm, ”hänger” längst ned på fronten. Det är i princip en bra lösning, men den speciella diskmaskinsfronten stör linjespelet i köket.
  4. Ekonomiskt: I vissa fall måste man köpa en annan diskmaskin, helt enkelt för att köksfronten är för stor för den befintliga diskmaskinen.

Ovanstående punkter låter kanske problematiska, men som tur är finns det en lösning! Lösningen uppstod då vi själva märkte att köksfronterna på IKEA-köken är för stora för att monteras på standard diskmaskiner. Därför konstruerade vi adapt-r. Adapt-r är ett glidande gångjärn, jämförbart med det system som ofta används på kylskåpsdörrar.
Med hjälp av adapt-r glidsystem kan alla helintegrerade diskmaskinen utan problem installeras i alla sorters kök! Speciellt i större kök (med köksluckor på 75 och 90 cm) kommer adapt-r göra stor skillnad. 

Ta en titt i vår webbutik eller läs mer här.

Hål i sockeln

Denna ”lösning” används ofta i kombination med en lågt monterad diskmaskin. För att kunna öppna diskmaskinen helt och hållet sågas ett hål/inskärning i sockeln. Köksfronten på diskmaskinen sticker nämligen ut lite för långt, så att den stöter emot sockeln. För att förhindra detta, tas en del av sockeln bort. Det gör att att diskmaskinen kan öppnas helt och hållet, men en ful skugga uppstår under diskmaskinen. Om köket syns från andra delar av huset kan denna mörka fläck vara väldigt störande.

Montera diskmaskinen lägre

Tvättmaskiner och torktumlare placeras många gånger på en upphöjning, medan diskmaskiner oftast monteras lägre än nödvändigt. Tänk på det när du öppnar en godtycklig diskmaskin. Man ser då ofta ”en bit kök” mellan arbetsbänken och diskmaskinen. Diskmaskinen placeras på golvet och delen ovanför maskinen fylls upp med en träbit. Den låga placeringen gör att man varje dag måste böja sig onödigt lågt för att plocka i och ur diskmaskinen. Det finns dock en anledning till att diskmaskiner monteras så lågt. Om diskmaskinen placeras mot arbetsskivan kommer köksfronten att sticka ut för mycket längst ned. I bästa fall stöter fronten emot sockeln, som man då måste såga ett hål i. I sämsta fall stöter fronten emot själva diskmaskinen. I så fall kan diskmaskinsdörren inte öppnas helt och hållet. Man kan då inte dra ut den undre korgen helt för att plocka i och ur maskinen.

Köksfront till diskmaskin

I många fall tar köksrådgivaren hänsyn till storleken på köksfronten, i kombination med storleken på diskmaskinen. Om köket skräddarsys åt dig, kommer en speciell köksfront att tillverkas till diskmaskinen. Denna köksfront består i så fall av minst två delar. Den understa delen är ca 10 cm och kan gängas fritt från resten av fronten. När diskmaskinen öppnas, hänger den undre delen ner. Oftast sitter denna del fast med fjädrar så att köksfronten dras tillbaka när diskmaskinen stängs. Tekniskt sett är det en hyfsad lösning. Nackdelen är att linjespelet i ditt kök störs. Normalt sett väljer man skåpluckor och lådor i en och samma stil. Den speciella diskmaskinsfronten avviker från denna stil, vilket kan vara störande.

Diskmaskinen passar inte in i resten av det nya köket.

Det största problemet är om diskmaskinen inte alls passar in i köket… I vissa fall är diskmaskinen helt enkelt för liten för den köksfronten. Då räcker det inte med att montera diskmaskinen lågt och att såga ut ett hål i sockeln. Diskmaskinen passar helt enkelt inte. I detta fall finns det två möjligheter; köpa en ny diskmaskin som passar eller montera din befintliga diskmaskin med hjälp av adapt-r. Framför allt ägare till IKEA-kök har detta problem. Med IKEA:s egna diskmaskiner uppstår inga problem, de passar. Men det finns många personer som gärna skulle vilja kombinera ett IKEA-kök med exempelvis en diskmaskin från Siemens. I de flesta fall behöver man då ett adapt-r-system.

Adapt-r lämpar sig för alla märken

Vill du veta om ditt märke eller typ av diskmaskin också passar i ett IKEA-kök? Vi har gjort en tydlig översikt:

✓AEG ✓ Amica ✓ ASKO ✓ Atag ✓ Bauknecht ✓ Beko ✓ Bosch ✓ Candy ✓ Elektrolux ✓ Etna ✓ Grundig ✓ Indesit ✓ Inventum ✓ LG ✓ M-System ✓ Miele ✓ Pelgrim ✓ Samsung ✓Siemens✓ Smeg ✓ Whirlpool ✓ Zanussi

Vad kan vi stå till tjänst med?

Vi har utvecklat ett system (som går under namnet adapt-r) som gör det möjligt att fästa större diskmaskinsfronter än standardstorlek på din diskmaskin. Vi använder oss av tre varianter: